De moderne en frisse Beauty & Care kliniek in het Stadshart van Zoetermeer.

Lage rugklachten

Informatie over lage rugklachten

Lage rugklachten zijn de meest voorkomende klachten bij het houdings- en bewegingsapparaat. De pijn gerelateerde lage rugklachten zijn de op een na belangrijkste reden waarom werknemers naar de fysiotherapeut gaan. De cijfers van hoe vaak de klacht voorkomt groeit nog steeds ieder jaar. Maar voor het behandelen van deze rugklachten is er nog geen eenduidige behandelmethode gevonden. Behandeltechnieken zoals massage, mobilisatie, elektrotherapie en oefentherapie hebben allemaal een positieve werking op het klachten beeld. 

Symptomen van lage rugklachten

Veel voorkomende symptomen zijn; pijnscheuten in de onderrug regio (tussen de onderste ribben en bilplooi), pijnscheuten die naar de lies regio trekken, een stijve en/of vast zittende rug, uitstralende pijn/tintelingen naar de bil en/of been en het kan een dof gevoel in het been geven. In een later stadium zou het ook nog tot gevoelsverlies kunnen leiden, er kan spierzwakte optreden en de uitstraling kan verder uitlopen richting de teen.

Oorzaken van lage rugklachten

De verstoorde spierfunctie en overprikkeling van het pijn alarmsysteem is de voornaamste reden achter de niet-specifieke en chronische rugklachten (bij specifieke rugklachten is er bijvoorbeeld sprake van een hernia). Wanneer de aansturing en kracht van de spieren afneemt (bij overbelasting), is de stabiliteitsfunctie van de wervelkolom verlaagd waardoor er ongecontroleerde bewegingen en stress in de rug en bekken kunnen voorkomen. U bent dan aan het compenseren en u loopt in het ergste geval zelfs letterlijk helemaal scheef/krom. Ook slijtage kan een oorzaak van de pijn klachten zijn. Dit kan dan weer voor een irritatie aan de zenuwen veroorzaken met eventuele chronische rugklachten als gevolg.

De ongecontroleerde bewegingen en een slechte houding kunnen dan mogelijk ook teveel stress en pijn in andere delen van het lichaam, zoals de nek, boven rug, bekken en knie veroorzaken door compensatie. Hierdoor ontstaat er een vicieuze pijncirkel die de klachten in stand houdt. Hiervoor is de beste oplossing om de functionaliteit van de wervelkolom te herstellen middels fysiotherapie om de cirkel te doorbreken.

Lage rugklachten vaststellen door LeFysio

Door middel van een vraaggesprek en onderzoek, kan er een diagnose worden gesteld. Tijdens het onderzoek zal er specifiek worden gekeken naar de rug, bekken stand, sacrum stand en spierspanning. Voor meer informatie over lage rugklachten of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Peter-Paul de Rotte. Dat kan eenvoudig via het contactformulier of bel naar 06 - 50 50 33 93.

Fysiotherapiepraktijk Zoetermeer

LeFysio
Amsterdamstraat 3
2711 GX Zoetermeer

Telefoonnummer: 06 - 50 50 33 93
E-mailadres: praktijklefysio@gmail.com

Contactformulier